9. februar 2017  af: Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
For Trine Bech er det sociale engagement det, der skal til for at løfte vores samfund. Hendes ønske er, at den mad hun producerer, skal være med til give folk et bedre liv. Både fordi det er sundt, og fordi det kan danne rammen om et fællesskab, der kan løfte vores samfund.
Spirelyst: "Det sociale engagement er det, der driver mig," siger Trine Bech.

Godt økologisk håndværk - Socialt engagement

Der er mange måder at udvise socialt engagement; men fælles for alle er, at det sociale engagement på denne ene eller anden måde giver gården mulighed for at give et ekstra bidrag til samfundet. De sunde, økologiske produkter fra gården er en basisydelse; men tager man derudover ansvar over for sine medborgere i lokalsamfundet, så er det et engagement ud over det forventelige. På Spirelyst er det sociale engagement kommet til udtryk på mange måder, og Triner Bech udnytter begge sine uddannelser - socialpædagog og landmand - til at hjælpe folk på vej.

- Det sociale engagement er det, der driver mig, og det der øger min livskvalitet. Vores moderne samfund er styret af vækst, og det roterende hamsterhjul tager kreativiteten fra folk. Jeg vil gerne vise folk, at der er andre måder, hvorpå man kan leve sit liv. En måde hvor vi gør noget for hinanden og gør noget sammen. Det er sådan vi får skabt et godt samfund. Dette fortæller landmanden Trine Bech, der driver gården Spirelyst ved Bislev i Himmerland.

Trine Bech er oprindelig uddannet landmand, men uddannede sig efterfølgende til socialpædagog. Efter flere års fysisk og psykisk hårdt arbejde som socialpædagog, gik hun i 2011 ned med stress. Da var det, at hun tog beslutningen om at stå af ræset og gå en anden vej. Hun købte en nedlagt planteskole og gik i gang med at omlægge stedet til et økologisk landbrug med kvæg, får, høns og ænder og gårdbutik, hvorfra produkterne kunne sælges. I hjertet af huset fik hun bygget et stort køkken, med køkken-ø og god spisebordsplads, da køkkenet er omdrejningspunktet for Trine Bech. Det er her, rammerne skabes for et godt fællesskab, hvorfra hun kan udbrede forståelsen for princippet ’fra jord til bord’.

- Der ligger så mange kerneværdier gemt i det at være fælles om at tilberede et måltid. Jeg vil gerne styrke bevidstheden om, hvad gode og naturlige råvarer betyder for smagen og genoplive glæden ved at være fælles om et måltid, fortæller Trine Bech.

Fælles slagtedag 

Siden Trine Bech fik sin gård, har hun ved mange lejligheder åbnet op for folk udefra og delt glæden ved det fælles måltid. I oktober 2016 blev dørene åbnet for ni asylansøgere, der blev inviteret til at komme ud og slagte høns.

- Vi havde 60 æglæggende høns, der ikke længere lagde nok æg og derfor skulle slagtes. Normalt destruerer vi de udtjente høns, da det ikke kan svare sig at sende dem til slagteri, da suppehønsene er svære at afsætte, fortæller Trine Bech.

For at hønsene skulle komme nogen til gavn, lavede Trine Bech og hendes søster en aftale med Hanstholm Asylcenter. Det resulterede i, at ni asylansøgere en efterårsdag kom på besøg hos Trine Bech.

- Vi havde kaffe, the og kage klar. Jeg startede med at fortælle lidt om mig selv og om, hvordan vi plejer at slagte hønsene, og så gik de ellers i gang. Nogle slagtede, mens andre plukkede og rensede, så hønsene blev klar til at blive taget med tilbage til asylcentret.

Dagen sluttede af med fællesspisning, hvor maden, der bestod af Trine Bechs oksekødssuppe og en suppe asylansøgerne havde medbragt, blev indtaget under høj stemning.

- De var befriende at være sammen med, da de var glade, sang og lavede sjov. Samtidig gav dagen mig ny inspiration. De brugte en anden slagtemetode end den jeg var vant til. Det gjorde, at slagtningen foregik mere stille og roligt og på en mere human måde. Den slagteteknik har jeg nu taget til mig, og det viser bare, hvor meget vi kan lære af hinandens forskellige kulturer, fortæller Trine Bech.

Ekstra gevinster

Trine Bech elsker at prøve noget nyt, for som hun siger, skal vi rystes lidt, så vi bliver bedre rustede til at stå imod hårde tider. Derfor er hendes gård også tilmeldt Wwoof, en international økologisk bevægelse, hvor folk fra hele verden kan komme og arbejde på gården til gengæld for kost og logi.

- Sidste år havde vi hele ti Wwof’ere. Det kan være en udfordring at invitere folk ind i sit liv, men hvis tingene ikke går helt som planlægt, lærer vi også noget af det. Jeg har lært, at det, der er vigtigt for at det bliver en succes, er, at jeg kommunikerer mine tanker ud, så dem der kommer, ved hvad jeg tænker, fortæller Trine Bech.

Når man åbner dørene op, kan der komme mange gode ting ud af det. Eksempelvis er en af de tidligere Wwoof’ere nu blevet Trine Bechs svigerdatter.

Hjælper folk på vej

Trine Bech vil gerne være med til at skabe arbejdspladser. Desværre er omsætningen endnu ikke til, at hun kan ansætte folk med løn. Alligevel vil hun gerne tage folk ind på gården, for hun føler at hendes uddannelser som socialpædagog og landmand, gør hende i stand til at hjælpe folk på vej.

- Jeg har haft en pige til at hjælpe på gården, der havde svært ved at finde ud af, hvad hun skulle med sit liv. Jeg kunne se, at det gav hende noget at komme her. Det fik hende til at vokse og gro og gav hende mod på at søge ind på en uddannelse, fortæller Trine Bech og tilføjer:

- For mig er det vigtigt at huske på, at hvis du udviser respekt for andre, får du respekt igen. Den tillid bruger jeg også i min gårdbutik. Hvis folk ikke har penge på sig til at betale varerne, kan de få lov til at betale senere. Jeg kan mærke, at det gør noget ved folk, når de bliver mødt på den måde. Det er det, der får det til at fungere, ikke smålighed.

  Ring 30 50 51 29