Om Spirelyst


Om mig

Jeg er en erfaren underviser og naturformidler. Jeg er landbrugsuddannet og har gennem 16 år samlet en masse praktisk viden og erfaring med økologisk landbrugsdrift på dyrenes og økosystemets præmisser. Mad, smag og fællesskab om måltidet er en anden ting, der interesserer mig. ”Der ligger så mange kerneværdier gemt, i det at være fælles om at tilberede et måltid. Den glæde er det vigtigt at give videre til de næste generationer, og det er vigtigt også selv at blive mindet om dem.”Vores værdier

Du bliver hvad du spiser 
På Spirelyst driver vi økologisk og bæredygtigt landbrug ud fra en helhedsorienteret tanke. Vi er økologiske helt ind i sjælen – af flere grunde. For os er det en livsstil. Vi brænder for dyrevelfærd og bæredygtighed. Og så brænder vi for den gode smag. To sider af samme sag. 
Gården er omdrejningspunkt for alle vores aktiviteter: Økologisk landbrug, økologisk gårdbutik – hvorfra blandt andet kødet fra gårdens dyr kan købes, samt undervisning, hvor besøg og rundvisning sluttes af med fælles madlavning og -spisning i køkkenet eller haven. 
Med undervisningen vil vi gerne styrke bevidstheden om, hvad gode og naturlige råvarer betyder for smagen, og genoplive glæden ved at være fælles om et måltid.

Dyrevelfærd kan smages - så simpelt er det 
Dyr, der lever et liv – hvor de kan følge sine naturlige instinkter ude under åben himmel, trives. Vi giver dyrene tid til at vokse sig store uden brug af unaturlige vækstfremmere. Her er intet hastværk. 
Det giver sundere, gladere og stærkere dyr – og i sidste ende mere velsmagende og saftigt kød.


Dyrene på Spirelyst

Biodiversitet er vigtigt for os alle 
Vi anstrenger os for at skabe de bedste levebetingelser for både dyr og mennesker. Helt ned til mindste detalje. Vi laver fx kvasbunker, der er perfekte tilholdssteder for insekter og biller. Det nyder pindsvin godt af. Vi smider køkkenaffaldet ud til hønsene, så de selv kan finde de proteiner, de har brug for. 

Vores kvæg
Om sommeren har vi kvæg til at gå og afgræsse engene ved Halkær – et samarbejde om naturpleje mellem Aalborg Kommune og 8 lodsejere. Naturpleje og afgræsning er godt. Både for naturens og for dyrenes skyld. Dels sikres biodiversitet i området, fordi afgræsningen giver bedre vækstbetingelser for fx plante- og dyreliv i engene – dels er det godt for kvæget, som spiser varieret og får brugt deres krop. Det giver kød med struktur og kraft.

Faktisk kan det måles på indholdet af Omega 3 fedtsyrer i kødet hos både kvæg og får, når de selv bider græsset over frem for at få det serveret. 

Mad- og ressourcespild skal minimeres 
På markerne omkring gården har vi får af racen Spælsau. Det er ikke tilfældigt, at det er netop den race, vi har valgt. Vi skal passe på de få gamle, rene husdyrracer, der er tilbage i Danmark og Norden. 
Spælsau passer naturligt til vores breddegrader: De er stærke og hårdføre, kødet er velsmagende og deres skind er fantastisk velegnet til mange nytteformål. Det går helt i tråd med vores tanker om fødevarer og ressourcer – de skal bruges, ikke smides ud. 
På sigt vil du også kunne købe skind og uld i butikken.

Økologisk og fritgående kyllinger og ænder 
En konventionel kylling bliver i gennemsnit 36-39 dage gammel inden den havner i køledisken – en økologisk kylling her på gården lever i 70-80 dage. En konventionel kylling eller høne starter og slutter sit liv i en tætpakket stald – hos os starter kyllinger livet i en tryg og varm høhule. De 5 uger gamle kyllinger lukkes ud på græs og det samme gælder ænder der kommer i juli og bliver slagtede i november til Mortensaften og juleaften. De er ude på kløvermarken året rundt med adgang til læ for vind og vejr.

Vores dyr er 100% økologiske. Det vil sige, at de er antibiotika fri. 

De sjove stunder med dyrene

  Ring 30 50 51 29